Lokalhistoriskt seminarium om Socknen i svensk historia

Sockenbildningsprocessen är omdiskuterad. Hur gick det till när socknarna bildades, hur gamla är de och hur har de fungerat genom århundradena?

Dessa och andra frågor diskuterades när Fornminnesföreningen ordnade ett lokalhistoriskt seminarium på Västergötlands Museum i Skara 6 april 2024.

Professor Stefan Brink, University of Cambridge föreläste om sockenbildningen i Sverige ur ett långtidsperspektiv och Professor Peter Aronsson, Linnéuniversitetet Växjö berättade om Socknens betydelse för den svenska politiska kulturens utveckling och särart under 1500-tal till 1900-tal.

Professor Christer Ahlberger, Göteborgs universitet utgick från rubriken Den svenska socknen – ett levande kulturarv? Han konstaterade att 1900-talets kommunreformer var så omvälvande att man kan tala om en revolutionär omvandling av Sveriges administrativa geografi.

Den intressanta dagen avslutades med en paneldiskussion mellan deltagarna där även publiken fick möjlighet att ställa frågor. Bland annat diskuterades sockenidentitet. Moderator var Fornminnesföreningens vice ordförande Kjell Öhlund.

Ja, jag vill fråga experten!

Här kan du boka plats på Lokalhistoriskt seminarium om Socknen i svensk historia!
Eventet startar den kl