Författare
Välkommen till vår sida om författare och experter i kunskapsbanken
På Fornminnesföreningen är vi stolta över att kunna erbjuda en rik och växande kunskapsbank fylld med artiklar och insikter om vårt kulturarv. För att ge våra läsare en närmare bild av de som bidragit med sin expertis, har vi skapat denna sida där vi lyfter fram de människor som står bakom texterna.
Här kan du lära känna författare, historiker, arkeologer och andra sakkunniga som delar vår passion för historia och fornminnen. Varje person som medverkar har en unik bakgrund och kompetens, och deras engagemang bidrar till att sprida kunskap och förståelse för vår gemensamma historia. Genom att läsa om deras arbete och intressen får du en djupare inblick i både deras kunskap och den kontext som formade deras artiklar.
Observera att vårt arkiv fortfarande är under uppbyggnad, och att vi kontinuerligt fyller på med nya artiklar och presenterar fler av våra författare och experter. Vi uppskattar ditt tålamod medan vi utvecklar denna resurs, och vi ser fram emot att erbjuda en allt större mängd kunskap med tiden.
Vår ambition med denna sida är att du som läsare ska få en mer personlig koppling till dem som bidrar till vår kunskapsbank och samtidigt uppskatta det arbete som ligger bakom varje text. Oavsett om du söker fakta, fördjupning eller inspiration, hoppas vi att du här finner både värdefulla insikter och ansiktena bakom orden.
Bo Björklund
Bygdeforskaren Bo Björklund är produktiv som ingen annan när det gäller att skriva lokal närtidshistoria. Det som inte skrivs nu kommer aldrig att skrivas. Det gäller att tanka av människor dess berättelser innan det är för sent. Det vore verkligen tråkigt om inte eftervärlden fick ta del av historien, säger författaren själv.
fil. dr Anna Nyqvist Thorsson
Anna är fil. dr. i arkeologi och har arbetat med olika forskningsprojekt sedan 2000. Idag är hon, tillsammans med kollegan Annelie Nitenberg, verksamhetsledare på Västsvensk arkeologi och ansvarig för såväl forskning som konsultuppdrag. Hennes tidigare forskningsprojekt har framför allt handlat om yngre järnålder och tidig medeltid, med undersökningar av allt från vendel- och vikingatida boplatslämningar och gravar till medeltida stadslager, kyrkplatser och exklusiva gravmonument från 1200-talet.
Drivkraften har alltid varit en vilja att förstå människan bakom tingen och lämningarna i landskapet. Och relationen mellan människan och de fysiska saker hon omger sig med.
Genom en inventering och dokumentation av liljestenar och stavkorshällar kom intresset att riktas mot medeltida gravmonument och kristen begravningspraktik i framför allt Vänerlandskapet.
I synnerhet har hon intresserat sig för gravmonumentens sociala aspekter, hur de blev en del av en monumentalisering av landskapet under medeltiden och hur de fungerade i sociopolitiska strategier. Detta blev också ämnet för hennes avhandling som färdigställdes 2021.